Scandinavian simplicity combined with Italian craftsmanship - DressLikeA

Ostospaikat Helsingissä - Vaatturiliike Sauma


Bulevardilta, numeron 13 kohdalta löytyy Vaatturiliike Sauma, joka tarjoaa hyvin pitkälle kaiken, mitä hyvästä, edustavasta ja tyylikkäästä pukeutumisesta kiinnostunut mies saattaa kaivata. Vuonna 2004 oppi-isänsä Jouni Korhosen vaatturiliikkeen hoivaansa ottaneiden ja sitä Sauman nimellä jatkaneiden Olli Holstikon ja Tuomo Pynttärin mukaan Sauma on perinteinen vaatturiliike, joka nykyään on laajentanut valikoimaansa myös mittapukujen sekä valmisvaatteiden puolelle. Keväällä 2011 alun perin osoitteessa Arkadiankatu 15 toiminut liike laajentui myös Bulevardille. Kaksikon mukaan Sauman tavoitteena on, että asiakkaat saavat pukeutua omien tarpeidensa sekä toiveidensa mukaisiin, hyvin istuviin ja viimeistä saumaa myöten yksityiskohdiltaan mietittyihin tuotteisiin. Miesten oma tyyli noudattelee enemmän italialaista kuin perusbrittiläistä linjaa, vaikka kumpikaan ei tunnustaudu minkään tietyn stereotyyppisen koulukunnan "sääntöjen" noudattajaksi.

Sauman valmisvaatevalikoima on kattava ja Suomen oloissa ainutlaatuinen. Liike on panostanut toimijoihin, jotka eivät tavalliselle kadunkulkijalle välttämättä kerro paljoa, mutta jotka ovat omassa sarjassaan ja tyylilajissaan ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Raffaele Caruson tai kevääksi valmisvalikoimaan saapuneet Mabron irtotakit ja puvut, Montecoren tai Sartoria Rossin päällystakit, John Smedleyn neuleet, Berwichin housut, myöhemmin keväällä paitavalikoimaa täydentävä Mastai Feretti, Falken sukat sekä italialaisen Anderson’s yhtiön vyöt ovat tuotteita, joista useimpia ei muualta suomalaisista liikkeistä löydy. Asustevalikoimaa täydentää liikkeen omalle merkillensä teettämät solmiot sekä kattava taskuliinavalikoima.

Kokojen osalta liikkeen valikoima niin valmispuvuissa kuin irtotakeissa vaihtelee, mutta tarjolla on normaalisti vaihtoehtoja niin pienille kuin isoille miehille, aina 44-kokoisista jopa kokoon 60 saakka. Kengissä Sauman valikoima kattaa tällä hetkellä suomalaisen Janne Laxin suunnitteleman Saint Vacant-malliston.

Mittatilauspuolella Sauma tarjoaa puvun valmistajaksi asiakkaan valinnan mukaan vaihtoehtoisesti saksalaisen Wilsworstin sekä italialaiset Sartoria Rossin, Mabron ja Raffaele Caruson. Mittatilauspaidoissa vaihtoehtoja on tällä hetkellä kaikkiaan kolme: sveitsiläinen Huebsher, saksalainen Van Laack sekä Sartoria Rossi.

Mittapuvun tilaaminen edellyttää asiakkaalta kahdesta kolmeen käyntikertaa, joista ensimmäisellä suoritetaan mittaukset, valitaan kangas ja malli sekä asiakkaan pukuun haluamat yksityiskohdat. Toisella käyntikerralla, noin 2-4 viikon kuluttua puku on jo käytännössä valmis. Mikäli puvussa on vielä tarvetta muokkauksille, ne suoritetaan paikan päällä muutaman päivän kuluessa. Ohjeeksi ensimmäistä mittapukuaan hakevalle miehelle Holstikko suosittelee värivalinnaksi yksinkertaista, perinteistä ja monikäyttöistä sinistä tai vaihtoehtoisesti mustaa, varsinkin jos kyseistä pukua on tarkoitus käyttää paljon ja useasti.

Räätälinpukujen tilaus- ja valmistusprosessi mittapuvusta poiketen vie kahdesta kolmeen kuukautta, jonka aikana asiakas vierailee liikkeessä erikseen sovitun mukaisesti vähintään 4 kertaa.

Mainittujen palvelujen lisäksi Sauma tarjoaa myös vaatteiden korjaus- ja muutostöitä. Kysyttäessä miehet toteavat, että varsinkin pidempiaikaisten asiakkaiden toimesta vastaan saattaa välillä tulla hyvinkin erikoisia ompelu- tai korjaustyöpyyntöjä. Korjaustöiden osalta vaatturin päällimmäisenä tehtävänä on kertoa asiakkaalle mitä muutoksia vaatteelle mahdollisesti pystytään tekemään, jonka jälkeen lopullinen päätös jää asiakkaan itsensä tehtäväksi. On selvää, ettei kaikista valmisvaatteista pystytä muokkaamaan täydellisiä, mutta tärkeintä on, että lopputulos on sellainen, joka miellyttää asiakasta.

For my English speaking followers, I’ll be writing a bit shorter introduction of the shop as soon as I just have a bit more time. But if anyone of You ever visits Helsinki, be sure to check out this place.


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published